ponedjeljak, 22. travnja 2013.

Zašto je erotika odjednom postala globalni fenomen u književnosti?

Nije riječ samo o Pedeset nijansi, mnogi drugi pisci su počeli da koriste erotiku kao književni fenomen, napravivši time bestselere koje  se prodaju širom svijeta. Iako je erotika uvijek bila zastupljena u književnosti, još od Grčke mitologije. Razlika je što su u to doba pisci bili cenzurisani, ili autocenzurisani, tako da je postojala ta neka granica u izražavanju. Neke stvari su bile isključivo iza zatvorenih vrata ljubavnika. Erotika se više izražavala kroz slike ili skulpture. To je postalo dosadno, i bilo je potrebno krenuti sa nečim što će dovesti do uzbđenja. Klasične ljubavne priče su izlapile, istrošene su, romantika se počela doživljavati na nešto drukčiji način. Romeo i Julija su postali samo junaci jedne nesuđene ljubavi.

Tako su pisci počeli sve više da koriste erotiku u svojim djelima, detaljno opisanu. Pisci su dobili slobodan stil pisanja. Detaljni opisi ženina tijela i opis seksualnog čina je postalo nešto što piscima donosi veliku zaradu. Nije to više umjetničko djelo kao što je Krleža stvarao, Tolstoj, Andrić, Koeljo i drugi, to je moderna. Čak i one knjige koje govore o "zabačenim" dijelovima svijeta, najčešće zemlje Bliskog Istoka (muslimanske) u kojima je seksualno općenje tabu, to je nešto što se dešava samo između dvoje ljubavnika, čak i takve knjige imaju detaljne opise seksualnog odnosa između muškarca i žene.

Ja bih to nazvala trend, kao i u svemu ostalom, i u književnosti postoji trend tema o kojima se piše. Tako je sada u trendu erotika, što detaljnije opišete seksualni čin bolje prolazite i kod izdavača i u prodaji. Opet kažem moderna, Zapad! Svaki trend koji dolazi iz godine u godinu isporučuje nam ga Zapad. Izgleda da na Zapadu nema više starih romantika. A nama ostaje da čitamo erotiku, dok čekamo da i ona izblijedi i donese neki novi trend.



Nema komentara:

Objavi komentar