utorak, 30. travnja 2013.

Prvomajski uranak

Nek se zna da je sutra ispod ona četiri bora, gore na putu prema Zlači, moje mjesto. Ja sam to još lani rezervisala, pa vi koji ćete baš baš uraniti ne približvajte se mome mjestu. ;)
Šalu na stranu! Sutra nam nema druge nego uraniti, svima onima koji misle da hlade glavu u debeloj hladovini  među borićima. Neki će doduše na druge načine da hlade glavu, al otom potom.
Prvi maj, praznik rada u BiH. Bosanac živi za roštilj, živi za sutrašnji praznik, za neradni dan. Bosanac kojem je svaki dan neradni. ( osim petka kad radi na pripremi odmora za vikend ).
Opet šalu na stranu. Sutra će da bude dar mar od Oskove do Zobika. Kreni tako popodne od Oskove prema Mačkovcu, vidjet ćeš pune livade i njive našeg vrijednog naroda, pune vikendice i mladog i starog. Vidjet ćete pune stolice ljudi, ljudi s pivama u rukama ( ima se, može se). Mora narod da odmara, ubi ova radna sedmica. A da ne spominjem kako je praznik od sutra pa do naredne sedmice, ludnica, ni ovi u Litvatransu neće da voze, pa linija za Sarajevo zatvorena dok je praznika.

A vidjet ćeš tek pravu sliku Bosanca, vidjet ćeš šta to znači u pravom smislu te riječi. Sve te flaše od Premingera ( zaradi Bihaćka pivara posebno mnogo za 1. maj) Pa dvolitre, u narodu poznate kao "bambuće", tek njih što Bosanac voli. Domaća rakija nije aktuelna za praznik rada kol'ko je pivo, al opet, proizveli su Bosanci i rakije, treba se popit što prije, evo sad će i nova da se peče. Žure da popiju kao da rakija ima rok trajanja.

Tako neko profitira neko gubi na praznik rada. Alkoholni proizvođači će da isprazne džepove pojedinacima, čovjeku s porodicom bez posla.
A nije to sve! Imamo mi i JP Turizam, oni će tek da profitiraju. Naplata vinjeta na ulazu u Mačkovac ( iskreno Mačkovac je naš veliki turistički potencijal) pa sve do Zlače moraš platiti vinjetu, pa putarina se u Evropi naplaćuje ( mi evo ispunjavamo jedan od uslova- naplata putarine). Opet to nije sve. Ako hoćete da spustite svoju cjenjenu, valja i to platit.Ne može čovjek rahat ni da sjede. Elem, sutra smo u gubitnku kako god. Da mi hoće bar ostati slobodna ona četiri bora negdje na pola puta od Mačkovca do Žlače. ;)

Ostalo je još da svima poželim lijep provod, opuštenu atmosferu i mnogo roštilja ;)











Pogledajte snimak, momak jasno kaže svake godine na istom mjestu i istinu čovjek zbori:
http://www.youtube.com/watch?v=Wnd-QK3R1Zw

http://www.klix.ba/vijesti/bih/rostiljska-gozba-na-mackovcu-ilincici-bistarcu/120501075

http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/na-mackovcu-nekoliko-hiljada-ljudi

Nema komentara:

Objavi komentar