subota, 7. srpnja 2012.

Asabikeshiinh ili Dreamcatcher ili Hvatači snova





Danas modni detalj, a u drevna vremena nešto mnogo više, sa značenjem i to ne bilo kakvim.
Legenda kaže da su indijanci izrađivali hvateče snova kako bi dozvali lijepe, a otjerate ružne snove. Ja sam ovu legendu, naravno, pronašla na nekom web sajtu. Ne vjerujem u vrač, ali vjerujem da su indijanci nacija sa mnogo toga specifičnog, uz to i zanimljivog.
Legenda kaže ovako: Prije mnogo vremena, stari vrač iz plemena Lakota bio je na visokoj planini kada je dobio viziju. U toj viziji se Iktomi, veliki učitelj mudrosti, pojavio u obliku pauka. Iktomi mu se obratio na svetom jeziku, a dok je govorio, uzeo je obruč od vrbe koji je imao na sebi konjsku dlaku i perle i bebe, prelazimo kroz djetinjstvo i odrastanje, do starosti kada se počeo da plete mrežu. Pričao je o ciklusima u životu - kako počinjemo život kao ciklus završava. 
U svakom životnom dobu postoje mnoge sile, neke dobre, a neke loše. Ako slušate dobre sile, one će vas usmjeravati u pravom smjeru. Kada je Iktomi završio priču, dao je vraču mrežu i rekao da je mreža savršen krug sa rupom u sredini, te da treba da je iskoristi da njegovi ljudi pronađu svoje ciljeve, da na pravi način iskoriste svoje ideje, snove i vizije. 
Dobri snovi, znajuci put, lebde kroz mrežu, čuvaju u sebi znanje i uspomene, zatim prolaze kroz centar i klize niz perca pravo do osobe koja sanja. Loši snovi se beznadežno upetljavaju u mrežu hvatača snova i izgore na prvoj svjetlosti dana. (Legenda= copy-paste) 

Kako se vremena vraćaju, i svijet se vrti u krug, moglo bi se reći da je došlo vrijeme starih indijanaca, ili bar njihovih običaja, simbola. Kako god, vibracije su pozitivne, jer vjerovali ili ne u ovu legendu, nosimo ih bar zbog današnje mode...divni su!

I da, da ne zaboravim napomenuti običaj je da se poklanjaju novorođenoj djeci, i tek vjenčanim parovima, te da se postavljaju pored prozora u spavaćoj sobi, na ulazu u kuću, ili kao hamajlija u autu. Ja moj hvatač snova nosim na lancu oko vrata....i jako mi se sviđa.

Nema komentara:

Objavi komentar