ponedjeljak, 14. studenoga 2011.

S generacije na generaciju, da se nikad ne zaboravi

Pocelo je davne 1946.godine, a i danas ima veliki znacaj, i mnogima predstavlja nesto najvrijednije u zivotu. Omladinska pruga, gradjena mladom rukom mladim srcem, pruga koja spaja generacije. Ove godine je obiljezena 65.godisnjica izgradnje prve omladinske pruge. Iako mnogi ne priznaju sve sto je nastalo u vremenu bivse Jugoslavije, ostalo je jos malo onih koji su svojim rukama izgradili prugu, a ima i onih koji slusajuci njihova predavanja uvide vrijednost ove pruge. To su oni koji podrzavaju sve sto pruga spaja i koji odaju priznanje onima cije ruke su je izgradile.




"Nije ovo prva pruga na svijetu sigurno, ali je prva koju su izgradila djeca"M.K.


Pa je dosao red na nas da obiljezimo godisnjicu, sad smo mi ta generacija koja ce da oda priznanje omladini Titovoj, mi cemo da pokazemo da nije niti ce ikada otici u zaborav trud omladinaca i ono sto su srcem gradili, mi cemo svojim glasovima generacijama koje dolaze ukazati na nesto sto je staro toliko godina, a ipak vrijedno. Vrijedno necega sto se zove ekonomija,razmjena, necega sto se zove prezivljavanje...a nekome vrijedno lijepih uspomena i sjecanja na "Titovo doba"(kako govore graditelji ove pruge, dok ih slusamo u kupeu poslednjeg vagona, svecanog voza koji je krenuo iz Banovica a masina ga vozi za Brcko da i ove godine prodje tim istim sinama i pokazemo da nije niti ce ikada otici u zaborav njihovo vrijeme, Titovo vrijeme). A i pjevalo se tu, ne samo u zadnjem kupeu, pjevao je cijeli voz....jedan dva jedan dva omladina Titova, krece na rad...To je jos jedan dokaz da ono sto se srcem izgradi uvijek se srcem voli, ma koliko generacija da dolazi i prolazi.

"Omladino Jugoslavije! Svojim dobrovoljnim radom i upornom pozrtvovanoscu u izgradnji i obnovi ratom porusene zemlje ti si zauzela prvo mjesto i pronijela slavu mlade generacije nasih naroda daleko van granica nase zemlje. Neka ova godina bude godina jos masovnijeg, jos veceg radnog poleta mlade generacije Jugoslavije, ne samo u izgradnji nase zemlje, vec svugdje, i u skolama i na univerzitetima, svugdje gdje radi i uci omladina! Skolsko, strucno, fizicko i kulturno vaspitanje neka ti bude zadatak, a preostalo vrijeme posveti izgradnji zemlje! Gradnja novih zeljeznickih linija, novih puteva, novih fabrika i rudnika, novih zgrada. Ceka i tvoju ucesce 1947.godine" Tito, "Ora- mladosti nase zemlje"









Nema komentara:

Objavi komentar